Multifocale glazen

Multifocale Glazen


Multifocale glazen gekend onder de naam Varilux glazen of progressieve glazen bieden u de mogelijkheid om zowel voor veraf als op tussenafstand en kortbij lezen, scherp te kunnen zien. Hierbij moet de drager zijn hoofdhouding aanpassen in functie van datgene en de afstand waarop hij dit wil zien.

Vaak vragen deze glazen enige gewenning en het is dan ook hier dat het vaak mis kan gaan. Hierdoor ontstaan er cowboy verhalen en grote misvattingen over dit type glas.


Laten we even wat duidelijkheid scheppen.


Bij een Multifocaal glas kunnen we spreken van 3 hoofdzones die traploos op elkaar aansluiten. Bovenaan in het glas bevind zich het vertegedeelte, dat men gebruikt bij het kijken in de verte en bij een normale rechte hoofdhouding.

Juist onder het vertegedeelte start het tussenzicht. Dit is de overgangszone naar het leesgedeelte. Deze zone van het glas gebruikt men voor afstanden die  ongeveer 1.7 meter tot ongeveer 50 cm van ons verwijdert zijn. Het kijken naar een computerscherm gebeurt in die zone. Deze zone is ook wat smaller (lees: beperkter) in de breedte en hier zal men het hoofd wat meer moeten draaien en richten op het te bekijken object.

Onder deze overgangszone ligt het leesgedeelte waarmee men dichtbij objecten zoals een leestekst scherp kan zien. Deze zone is terug wat breder ten opzichte van het tussenzicht, maar niet zo ruim als het vertegedeelte. Bij het kijken door het leesgedeelte zal men het hoofd lichtjes meer rechtop moeten houden, dan wanneer men met een gewone leesbril zou kijken.

Bij elke multifocaal zal men zich lichtjes moeten aanpassen aan deze veranderende manier van kijken en verschillende hoofdhoudingen.

Wel is het zo dat wanneer het glas meer is aangepast aan de persoon zelf en de combinatie van het gekozen montuur (Maatwerk progressieve glazen), de aanpassingen en dus ook de gewenning minder lang zijn. Bovendien worden de kijkzones groter en meer bruikbaar ten aanzien van gestandariseerde glazen.


Bij een maatwerk progressief houden we rekening met zoveel mogelijk parameters om het comfort en de gewenning zo aangenaam en zo kort mogelijk te maken.

We meten hierbij de positie van het leesgedeelte in de hoogte, afstand van het oog naar het glas, schuinstand van het glas in de verticale richting (inclinatiehoek), schuinstand van het glas in de horizontale richting (doorbuighoek van het montuur en de glazen), gebruikelijke leesafstand met aangepaste correctie, en voorkeur design van de progressieve zone. Deze gegevens, samen met de oogcentrage gegevens en de montuur maten, worden naar het fabriek verstuurd. Zeiss verrekenen deze gegevens mee in het glasontwerp om alzo het meest ideale progressieve glas te bekomen.


Bij moderne standaard progressieve glazen houdt men geen rekening met al deze persoonlijke parameters en fabriceert men het glas op basis van gemiddelde waarden.


Wij bespreken altijd samen met u de verschillende mogelijkheden en stemmen deze af op uw wensen en behoeften.


Goed zien is een kwestie van de juiste technologie en advies!