Vormstabiele contactlenzen

Wat zijn vormstabiele (of harde zuurstofdoorlaatbare) contactlenzen?


De harde contactlens heeft een stabiele vorm. De lens is vervaardigd van een kunststof, welke meestal een zuurstofdoorlatende eigenschap heeft. De diameter van de lens varieert tussen de 7 tot 11 mm en is kleiner dan de diameter van het hoornvlies. De lens drijft op het traanvocht vlak voor het hoornvlies. Door de knipperslag beweegt de lens.


Hierdoor wordt het traanvocht achter de lens ververst (ventilatie). Het hoornvlies kan bij een goede ventilatie de noodzakelijke bestandsdelen uit het traanvocht onttrekken en haar afvalstoffen afscheiden. Het is aan de contactlensspecialist de taak om naast een goede gezichtsscherpte, de lens zodanig aan te passen dat er een goede ventilatie en een correcte drukverdeling plaatsvindt. De vormstabiele contactlens wordt met een nauwkeurigheid van 0.05 mm aangepast.


Hiervoor gebruikt de contactlensspecialist een cornea-topograaf die het hoornvlies via 60000 meetpunten in kaart brengt. Hierdoor kunnen vormstabiele lenzen speciaal op maat van het oog worden gemaakt.