Hydrofiele contactlenzen

De hydrofiele contactlens


De hydrofiele of zachte contactlens heeft geen eigen vorm (als plasticfolie). De lens is vervaardigd uit een sponsachtig kunststof materiaal dat traanvocht kan opnemen. De lens ligt direct tegen het hoornvlies aan. Bij het knipperen verdeelt het traanvocht zich over de contactlens.


De doorlaatbaarheid van de lens zorgt ervoor dat de bevochtigings- en afvalstoffen tussen het hoornvlies en het traanvocht kunnen worden uitgewisseld. De lens laat deze stoffen meestal voldoende door, echter deze stoffen komen ook vast te zitten in de lens. Hiermee vermindert de doorlaatbaarheid van de lens. Goed reinigen van de lens is een bittere noodzaak om het hoornvlies niet onnodig te belasten. Helaas bestaan er geen reinigingsmiddelen die de lenzen blijvend "open" houden en daarnaast ook nog veilig zijn voor de ogen.


Het meest veilige voor het hoornvlies zou dagelijkse vervanging van de hydrofiele lens zijn. Het is echter financieel niet altijd haalbaar en zeker niet bij speciale ( en dus kostbare) hydrofiele lenzen. Bij dit soort lenzen moet dus een goede balans worden gevonden tussen kosten en baten.


In het algemeen druist het tegen de gewoonten in om dingen te vervangen die goed functioneren, maar bij hydrofiele lenzen merkt de drager de problemen te laat. Het hoornvlies heeft de capaciteit om de afnemende functie van de hydrofiele lens te bufferen. Echter bij het te lang dragen van slecht functionerende hydrofiele lenzen, wordt de fysiologische belasting van het hoornvlies te hoog. Het hoornvlies zal op den duur geen hydrofiele lenzen meer dulden.


Een goede en verantwoorde manier om hydrofiele contactlenzen te dragen is regelmatig te vervangen b.v. maandelijks. Daarnaast is goed onderhouden en halfjaarlijks controleren door een optometrist belangrijk voor het continueren van het lensdragen.